SYNKORRIGERING
MED KIRURGI (RLE)

RLE- och gråstarroperation är i stort sett samma operation. Skillnaden är att gråstarroperationen utförs på de som har grå starr där man byter ut den grumliga linsen mot en ny konstgjord lins. Vid RLE utförs samma operation utan att linsen är grumlig.

Det finns flera olika typer av linser som används vid operationen och man kan korrigera olika typer av synfel: närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. En monofokal lins, som oftast används vid gråstarroperationer, ger fokus på antingen nära eller långt håll och en multifokal lins ger fokus på flera avstånd, precis som progressiva glasögon eller linser. Båda linserna finns i astigmatisk modell, för dig med brytningsfel. Vilken lins som passar dig är något som ögonläkaren bestämmer tillsammans med dig.

Förr eller senare i livet blir vi alla presbyoper dvs det blir svårare att fokusera på kort avstånd och att skifta mellan att läsa något långt bort och sedan på nära håll. Detta beror på att linsen i ögat efter en viss ålder stelnar och successivt tappar sin förmåga att ackommodera (att anpassa fokus på olika avstånd). Detta kan man i många fall åtgärda med en multifokal lins.

Gråstarroperationen är världens vanligast genomförda operation och räknas även som en av de säkraste i världen. Bara i Sverige utförs cirka 115.000 gråstarroperationer under 2014. Metoden har funnits länge men det är under de senaste åren den har utvecklats både vad gäller teknik och linser.

Under operationen görs ett litet snitt vid kanten av hornhinnan. Genom snittet plockas den gamla linsen bort och den konstgjorda linsen läggs in. Operationen tar cirka 15 minuter per öga. Man ser i regel bättre omedelbart efter operationen och man kan arbeta som vanligt efter någon vecka (beroende på arbete). Det kan dock ta lite tid att vänja sig vid sin återvunna synförmåga och det kan ta några månader innan man får fullt resultat av operationen och allt har läkt ordentligt. Första veckan kan synen upplevas som suddig, bl a på grund av att  hornhinnan blir svullen.

+100%-


EFTERSTARR

Efterstarr (sekundär katarakt) utvecklas hos ca 20-40% av de som genomgår en RLE-operation. Mer om hur man åtgärdar det kan du läsa om här.