PIGMENTEPITELMÄTARE

AMD (Age- Related Macular Degeneration) är en åldersförändring i gula fläcken med ett mycket snabbt förlopp. Men den kan behandlas om den upptäcks i tid, det kan handla om ett par veckor.

Det som händer vid våt AMD är att nya, tunna blodkärl bildas under gula fläcken. Dessa blodkärl läcker vätska och blod under näthinnan, vilket leder till svullnad och slutligen ärrbildning som försämrar synen. Det är synskärpan i mitten av synfältet som försämras hastigt, medan det yttre synfältet eller orienteringssynen inte påverkas.

Varje år upptäcks våt AMD hos 3500 svenskar och detta är den vanligaste orsaken till svår synnedsättning hos vuxna över 60 år i Sverige.

Var uppmärksam om du får synförändringar. Det är du själv som kan upptäcka förändringarna i tid. Sök omedelbart hjälp hos optiker eller ögonklinik. Vanliga symtom är krokseende (raka linjer blir krokiga), suddiga fläckar mitt i synfältet, svårt att läsa och se på TV eller att bilder och ansikten förvrängs.


ARVODESTYP PRIS
Pigmentepitelsmätning 300

KOSTTILLSKOTT

Zeaxantin, Meso-zeaxanthin och lutein skyddar tillsammans ögats makula (gula fläck) och linsen mot fria radikaler.
Både lutein, Zeaxantin och Meso-zeaxanthin finns naturligt i ögats gula fläck men halterna kan minska när man blir äldre.
Man kan ta Macushield om man har torr AMD i släkten eller i förebyggande syfte. Har man redan torr AMD rekommenderas Macushild Gold.
Läs mer om kosttillskott och Macushield här.

+100%-