SYNFEL

Här nedan kan du läsa lite mer om olika synfel och hur man kan korrigera dom.


Diagnos
Lösning
Närsynthet (myopi) är det vanligaste synfelet och beror på att ögat är för långt i förhållande till sin brytkraft. Man får då svårt att se på långt håll. Det uppkommer oftast i skolåldern och avstannar i dryga 20-årsåldern. Glasögon, linser, laseroperation eller ICL (en typ av inopererad lins).
Diagnos
Lösning
Översynthet (hyperopi) beror på att ögat är för kort i förhållande till sin brytkraft. Man får oftast svårt att se på nära håll eller huvudvärk. För unga är låg eller måttlig översynthet inga större problem, men symptomen kan vara diffusa – som huvudvärk och trötthet.
När man blir äldre märker man det mer genom att man ser sämre, främst på nära håll och sedan också på långt håll.
Glasögon, linser, laseroperation eller ICL (en typ av inopererad lins).
Diagnos
Lösning
Brytningsfel (astigmatism) innebär att hornhinnan och /eller linsen inte är perfekt rund så att ögat bryter i olika riktningar, vilket ger problem på både långt och nära håll. Är oftast kombinerat med översynthet eller närsynthet. Glasögon, linser, laseroperation eller ICL (en typ av inopererad lins).
Diagnos
Lösning
Åldersynthet (presbyopi) kommer oftast vid 35-45 år. Ögats lins stelnar och tappar sin elasticitet med tiden och man klarar inte att fokusera på nära håll. Glasögon, linser, laseroperation och RLE (operation där ögats lins byts ut).

Tips! Smart att välja en multifokal-lins i samband med gråstarroperation (då betalar man bara mellanskillnaden själv).

+100%-